Poveștile reale de spionaj nu seamănă întotdeauna cu filmele de la Hollywood. Cel puțin într-o privință, americanii nu câștigă de fiecare dată. Ba, uneori, se fac, pur și simplu, de râs.
(citește mai mult)Pe 27 ianuarie 1945, când trupele sovietice au eliberat complexul de lagăre de concentrare- exterminare de la Auschwitz, au mai găsit acolo numai aproximativ 7500 de prizonieri în viață.
(citește mai mult)În urma cu 7 decenii, la 29 august 1949, în URSS a fost detonată prima bombă nucleară. Pe poligonul nuclear Semipalatinsk din Kazahstan era detonată prima bombă nucleară sovietică.
(citește mai mult)Una din cele mai importante competiții istorice, care putea schimba soarta lumii, i-a avut ca protagoniști pe generalii ruși Semion Budionnîi și Anton Denikin.
(citește mai mult)Popularizat de o bogată literatură de ficţiune (din care amintim clasicele romane ale lui Al. Dumas, Walter Scott şi Henry Gilbert şi mai recenta serie de romane „The Outlaw Chronicles” aparţinând scriitorului britanic contemporan Angus Donald), dar şi de cinematografie (în interpretări memorabile precum cele ale unor Errol Flynn, Sean Connery, George Segal, Patrick Bergin, Kevin Costner, Cary Elwes şi, mai recent, Russell Crowe), celebrul haiduc Robin Hood a revenit de curând pe marile ecrane într- o nouă producţie, o variantă de data aceasta modernă, oarecum atemporală.
(citește mai mult)Dictatura regală impusă în România de regele Carol al II-lea este asociată, în primul rând, cu lovitura de stat de la 10 februarie 1938 (data la care depune jurământul primul guvern Miron Cristea) și adoptarea unei noi constituții, pe 20 februarie.
(citește mai mult)Sintagma „În România comunismul a fost adus de tancurile sovietice” nu este o vorbă goală! Într-o țară în care, la 23 august 1944, numărul comuniștilor nu depășea 2000 nici nu s-ar fi putut altfel.
(citește mai mult)„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale.
(citește mai mult)13 Februarie. Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.
6 Februarie. A apărut în tipografia instalată la Mănăstirea Snagovului prima tipăritură: „Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena”. Cartea, publicată cu text grecesc şi românesc de către Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.
23 Ianuarie. Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanşării revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu.